maanantai 2. joulukuuta 2013

Perustuu tosiin tai epätosiin tapahtumiin


Joulun odottelun ja pimeyden keskelle hieman piristystä, muttei kuitenkaan kevennystä vaan hard core -aivojumppaa (tämä tehnee tiukkaa ainakin niille, jotka eivät ole yhtä joustavia ajattelussaan kuin lapset, nuo pienet pirulaiset).

 
----

Lapset puhuvat joskus hassusti tarkoittaen juuri vastakkaista mitä sanoo. "Mä en tykkää mun lempiruuasta", "ei leikitä tänään enää legoilla", ja "mä EN puhu väärinpäinkieltä". Tarkoitus on tietenkin hauskanpidon lisäksi ärsyttää vuoroin äitiä, isää tai pikkusiskoa.

Samalla tulee kuitenkin harjoittaneeksi yllättävänkin vaativaa matematiikkaa. On nimittäin aikuisellekin pieni pohdinnan paikka hahmottaa, miten itse vastata väärinpäinkielellä ehdotukseen legoleikin väliin jättämisestä (eli oikeasti ehdotukseen niillä leikkimisestä), jos ei halua itse leikkiä niillä: "Eikun leikitään legoilla. Se on mun lempileikki".

Yksi haluaa siis leikkiä legoilla, toinen ei. Korva tarkentuu kuuntelemaan keskustelun sisältämää logiikkaa: Jos ei-kielellä vastaa kyllä, se on ei. Jos ei-kielellä vastaa ei, se on kyllä.

Ja koska lapset ovat lapsia, ollaan hyvin nopeasti paljon pidemmällä.

-Mäkään en halua leikkiä legoilla, ja mä en nyt puhu väärinpäinkieltä.
-Puhutko sä nyt väärinpäinkieltä?
-En.
-Aha. Eli jos sä puhut väärinpäinkieltä, niin sä haluat leikkiä legoilla ja väität ettet puhu väärinpäinkieltä, ja jos sä et puhu väärinpäinkieltä, sä et muka halua leikkiä legoilla ja sä puhut totta ettet puhu väärinpäinkieltä.
-En mä puhu väärinpäinkieltä.
-Eli sä puhut väärinpäinkieltä.
-En.

Mitä tulisi kysyä, että saisi selville, puhuvatko lapset väärinpäinkieltä?  Logiikan työkalujen avulla vastauksen saa hahmoteltua melko nopeasti, mutta pelkkää ajattelua käyttäen tehtävä voi olla työläs (jätän tämän itse kullekin alla olevan vihjeistyksen avulla työstettäväksi).

Muistan kuulleeni jokseenkin saman ongelman vähemmän realistisena "aivopähkinänä".
Olet huoneessa, jossa on kaksi ovea, kummallakin vartija. Toinen vartija puhuu aina totta, toinen aina valehtelee. Toisen vartijan oven takana on paratiisi, toisen nälkäisiä leijonia. Sinulla on yksi kysymys sen selvittämiseen, kumpaa ovea kannattaa käyttää. Mitä kysyt?

Entä saavatko lapset selville, käyttääkö toinen väärinpäinkieltä vai ei? "Jos mä kysyisin sulta et mitä mä vastaisin jos multa kysyttäis et puhutko sä väärinpäinkieltä, ja mä tietäisin et puhutko vai et, niin mitä mä vastaisin?"

Lapsilla matematiikka kehittyy luonnostaan. Sopii kokeilla joulukuun kunniaksi kymmenminuutista väärinpäinkielellä. Jos päästätte lapset asialle niin muistakaa, että varoitin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.