keskiviikko 21. elokuuta 2013

Ylläreitä uudelle opelle



Arkistoistani löytyi opiskeluaikana kirjoittamani uuden opettajan survival kit. Paljon ei näytä vanhentuneen, joten tässä tarjolla niille uusille koululaisille, jotka aloittavat sen isomman pöydän takana!

Uusi kutkuttava työ, uudet kollegat, uudet oppilaat, tuntisuunnitelmat tehty ja vähän perhosia vatsassa. Tulkoon vaan yllätyksiä ja tiukkoja tilanteita, tuore maisteri selviää mistä vaan! Toivottavasti myös näistä… 

VALVONNAT
Näistä varmaan puhutaan jossain, mutta ihan ekoina päivinä ei ehkä tule mieleen, ja ainakaan meidän talossa kukaan ei maininnut asiasta mitään, ennen kuin sitten, kun kukaan (minä) en ollut päästämässä oppilaita syömään ruokatauolla. 

TAPAHTUMAT
Liikuntapäivä, avoimien ovien päivä, talvirieha… Milloin, missä, mitä pitää tehdä? Toivottavasti joku muistaa informoida uutta tulokasta. 

KOKOUKSET
Näitäkin riittää: Viikoittainen pikapalaveri, aineryhmäkokous, oman toimikunnan kokous (niin mikä toimikunta? No, löytyy listalta seuraavaksi) varsinainen opekokous, ja tietenkin se kokous, joka uuden open itse pitää organisoida ja järjestää, kunhan ensin tietää kenelle ja miksi.

AINERYHMÄT JA TOIMIKUNNAT
Oman aineryhmän opettajilla on todennäköisesti jonkinlaista keskinäistä yhteistyötä. Jos ei ole, niin hihat heilumaan! Lisäksi pääsee osalliseksi johonkin toimikuntaan tai vastaavaan, meillä esim. ympäristöryhmä, koti-ja kouluyhdistys, ystäväoppilaat, verso, oppilashuoltoyhdistys, virkistystoimikunta, niin, ja joku meillä huolehtii kukkarahastostakin. 

LEIRIKOULUT
Jonkin kerhon, ryhmän tai muuten vaan aineen ohjaajana saattaa pian löytää itsensä suunnittelemasta leirikoulua. Hauskaa puuhaa, ja paikan päällä on rento meininki. Ylimääräistä työtä se kuitenkin teettää, ja palkka voi sitten tulla opetusviraston määrärahoista, päivärahoina, kerhorahoista, leirikoulun valmistelurahoista ja niin edelleen. Huomioitavaa riittää muutenkin, ainakin terveydentilat, ruokavaliot, vanhempien luvat, bussiliput ja vakuutukset. 

KOULUTUKSET
Opehuoneen seinillä on monenlaisia listoja, ja joistakin niistä voi löytyä tuttu nimi. Monenlaisia on koulutuksiakin, kun vain osaisi olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, ja jos sitten sijaista tarvitaan, niin… 

POISSAOLOT
Tarvitseeko sijainen todella järjestää itse? Ehkä ei, mutta hyvät ohjeet pitää ainakin laatia. Seuraava tunti saattaa siitä huolimatta mennä koko lailla uusiksi. Joskus tuntuu, että töistä poissa oleminen on työläämpää kuin sinne meneminen. 

TEKNIIKKA JA TIETOTEKNIIKKA
Se on hienoa, ja kun sitä ihan opejen iloksi kehitellään, pitää niiden sitä osata myös käyttää. Jos kuitenkin taitavasti välttelee, pärjää minimissään aika vähällä, kuten omassa tapauksessani liitutaululla, wilmalla ja fronterilla. 

MUUT
Kirjahankinnoista päätökset perjantaihin mennessä! Kenellä oli keittiövuoro, entä ruokalajärjestäjävuoro? Kuinka monta jälki-istuntovalvontaa pitää tehdä vuoden aikana? Aamunavaukset? Entäs jos täytyy pitää kioskia? Mopodisko?
Onneksi kaikesta selviää ja fiksu ja oma-aloitteinen uusi ope on pian täysillä mukana talon toiminnassa. Alku on tietenkin hankala, mutta onneksi se tulee vastaan vain kerran…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.