tiistai 15. huhtikuuta 2014

Ratkaise X

Kirjoittanut Laura Tuohilampi


A: Sulla on nyt tullut näitä myöhästymisiä. Mistähän ne johtuu?
X: ...emmä tiedä.
A: Aiemminhan sä aina tulit ihan täsmällisesti. Onks jotain tapahtunut?
X: No eei, eipä juuri.
A: Että kavereitten kanssa on kaikki ok, ei mitään muutoksia perheessä?
X: Joo, on ok. Perheessä nyt tietty se kun sain sen pikkusiskon. Mut siitähän on jo se puoli vuotta.
A: No onks sen siskon kanssa mennyt hyvin?
X: Joo.. Se on aika suloinen.
A: Mites vanhemmat? Onko niillä ollut vauvan kanssa mukavaa? Täähän oli eka lapsi sun äidin uudelle miehelle.
X: Joo on se ihan. Tai en mä tiiä. On ne kyllä riidelly siitä. Se vauva itkee aika paljon, varsinkin öisin ja iltaisin.
A: Riiteleeksne silloin kun vauva itkee? Onko se pientä kinastelua vai ihan huutoa tai muuta?
X: Nooo… kyllä ne huutaa. Ja pari kertaa ne on heittäny jotain tavaroita ja… No joskus mä herään siihen yöllä. Et se vauva itkee ja jompikumpi niistäkin voi itkee. Ja ne saattaa huutaa aika lujaa yölläkin.
A: Saat sä nukuttua sitten? Miltä toi susta tuntuu? Tuleeko sulle turvaton olo?
X: No ei tuu... Ne on aina ihan rauhallisia mulle kuitenkin. Jos meen vaikka kysymään jotain. Tai äiti voi tulla käymään mun luona ja on ihan rauhallinen sitte. Et ei kumpikaan mulle mitenkään. Ja muutenkin, ne sit aina puhuu siitä seuraavana aamuna, et pyytää anteeks ja silleen. Et ei se must nyt oo niin, kun eiks vauvat nyt kuitenkin itke ja silleen, ja voihan se kiristää hermoja sit.
A: Aattelet et se sit ikään kuin kuuluu asiaan?
X: No joo. Ja meillä on melkein koko ajan ihan rauhallista sit kuitenkin myös. Et ei päivisin oo mitään esimerkiks. Ja itse asiassa näitä itkuja ja riitojakin on ollu nyt jo vähän vähemmän, kun se vauva kasvaa niin nopeesti ja on alkanu rauhottuun, et tää viimeöinen oli oikeestaan silleen et aika pitkään aikaan ei nyt oo enää ollukkaan näitä.
A: Niin siks sä myöhästyit tänään? Onks nää kaikki ollu näitä, et onks susta tuntunu et on raskasta herätä jos yöllä on ollu rauhatonta?
X: No onhan sitä sit tietty väsyny jos on yöllä heränny. Ja onhan se tuntunu joskus yöllä pahalta ja välillä aamullakin, et ei se uni tuu heti uudestaan sit välttämättä, ja sit välillä aamulla on menny aikaa kun äitin kanssa ollaan juteltu ja silleen.
A: Joo. No tehtäiskö me nyt sit vaikka niin, että jos sulla vielä tulee tollanen yö ennen meidän tapaamista niin laittaisiksä mulle vaikka viestin että tuut tuntia myöhemmin silloin. Niin voisit sitten nukkua pidempään, tai ainakin kattoa aamulla et mikä on olo, et laitat vaan et oli sellanen yö, niin en odota sua niin aikasin sitte. Että jos sit tuutkin ajoissa, niin se käy tietysti myös. Mut et voit ottaa sellasen aamun vähän lungimmin.
X: Okei… No se olis ihan kiva kyllä. Voidaan me niin tehdä. Varmaan mun on helpompi herätäkin sit ja yrittää tulla vaikka ihan ajoissakin...


Ei kun hetkinen, tää oli nyt jonkun kasvatustieteilijän irrationaalista haahuilua. Otetaanpa uudestaan:


B: Sulla on nyt tullut näitä myöhästymisiä. Mistähän ne johtuu?
X: ...emmä tiedä.
B: Aiemminhan sä aina tulit ihan täsmällisesti. Onks jotain tapahtunut?
X: No eei, eipä juuri.
B: Okei. No, nää tapaamisethan vaatii sen että sä tuut näihin ajoissa. Et myöhästymisistä mä joudun ilmoittamaan sun vanhemmille, ja tässähän on sit se riski et jos näitä nyt vielä tulee, niin me joudutaan harkitseen näiden meidän tapaamisten lopettamista. Et tää ois nyt niinku viimeinen varotus. 
X: No okei…
B: Et sulla on ilmeisesti vähän hukassa toi täsmällisyys. Et onks se sit niin et teille nuorille ei enää nykyään opeteta käytöstapoja, et toisten kunnioittamista ja silleen, et onks teillä kouluissakin nykyään silleen et saa tulla ja mennä miten haluaa. 
X: ...
B: Mun kouluaikoina siitä tuli kuule aika kovat seuraukset jos myöhästy. 
X: ...
B: Ei oo mitään sanottavaa puolustukseks sulla? 
X: ...
B: Te nykyajan nuoret ette ihan taida ymmärtää et se on kuule etuoikeus käydä koulua. Et ilmanen peruskoulutus. Et otetaan vaan se mikä sattuu ittee huvittamaan. 
X: ...
B: Ja sitte vielä nää nykypedagogit, et oppimisen pitäis olla kivaa! Et koulussa pitäis olla kivaa vaan, et lisätään vaan kaikkia mukavuuslaitteita kouluihin, ipadejä ja muita ja unohetaan oppiminen. Opiskelu, sehän se on se teidän lasten työ! Työtä se on, eikä työ kuule ole aina mitään kivaa sitte! Sanonpahan vaan. Et ei tää nykynuoriso olis kuule kauaa jaksanu niitä hommia mitä mekin nuorena tehtiin!
X: ...No nyt meni nappiin. Sillä:

Joka kuritta kasvaa se kunniatta kuolee.
Tuollaisten kasvatuspsykologien oppien vuoksi moni nuori kasvaa vinoon, narsistisiksi ja minäkeskeisiksi jotka eivät osaa ottaa muita huomioon. Opetetaan sitten oikein, että aina saa riehua ja tehdä oman mielensä mukaan, viis muista ja säännöistä.

Ja sitä paitsi:

Kasvatustiede tuskin täyttää tieteen kriteereitä millään mitta-asteikolla. Kasvatustieteilijät ovat olleet pihalla kouluasioista peruskoulun tulon jälkeen. Koulusta on turha puhua konditionaalissa tarkastelemalla kyselykaavakkeilla saatuja tuloksia. Tervetuloa luokkaan edes hetkeksi "ratkaisemaan" opetuksen ongelmia.Enkä minäkään syytä lapsia, vaan heidän vanhempiaan ja nyt jo heidänkin vanhempiaan. Kuten joskus nuoruudessani sanottiin: yhteiskunnan vika!

Eli syyllinen eivät olekaan lapset, vaan vanhemmat ja heidän vanhempansa, mutta ongelmana ovat kai sitten kuitenkin juuri ne lapset:

Nykyään taitaa Lapset olla kotona ne jotka käskevät Aikuisia antamaan sitä sun tätä,jos ei saa niin haastetaan vaikka oikeuteen pahoinpitelystä,korvapuusti.Mitä nyt on tullut kierrettyä maailmaa niin on kylläkin sanottava että Suomalaisilta lapsilta suurimmalta osalta puuttuu edes alkeeliset käytöstavat Vanhempiaan kohtaan,ei sanota hyvää päivää, jne...Samalla kun käytöstavat on huonot niin vaikka oppitunnilla ei oteta huomioon toisia Lapsia jotka vaikka haluaisivat opiskella ja kuunella opetusta.Jo yksikin hälisevä oppilas saa aikaan sen että koko tunti on opetuksen ohalta on ohi.Ei ihme jos vanhemmat haluavat maksaa siitä että Lapsi saa opetusta rauhassa.Asiahan on niin että toisista ei ole koiran kasvattajaksi,niin on samoin että toisista ei ole Lasten kasvattajaksi.Aivan luonon laki.Lapsi ei ole mikään kulutustuote jonka saa kaupan hyllyltä.

Lapset, nuo oikeuksiaan vaativat löyhäpäät. Mihin syyllinen on ehkä kuitenkin:

Kurinpidon höltyminen koulussa on alkanut 70-luvulta peruskoulun myötä.
Kouluja on sitä ennen pidetty teini-ikäisille tosi pitkän ajan. Hieman erilaisella kurinpito-asenteella kuin nykyään. Miksei silloin siitä huolimatta ketään kuolemaantuomittu?
Olisiko tässä nyt hieman sitäkin, että nykyään teinit on opetettu pikkuhiljaa kurittomiksi?

Ainainen vertailukohtamme Ruotsi - ja ihan hyvästä syystä sellaiseksi mielletty - kyntää Suomeen verrattuna pohjamutia kaiken mittariksi muodostuneessa Pisa-tutkimuksessa. Nähtyäni hiljattain tv-dokumentin Ruotsin koululaitoksesta, joka on yksityistetty ja viritetty äärimmäisen valinnanvapauden ja vapauden periaatteelle, en ihmettele. Peruskoulunkin oppilaat saavat itse valita koulunsa, ja rentoutuvat tyynyillä sun muilla bean bageillä läppärit sylissä lattialla opettajan polvistuessa heitä maanittelemaan. 
Tässä voisi olla joku vinkki siitä suunnasta, mihin ei ainakaan kannata lähteä. ikuisella hauskalla ja rennolla on varmaan turha tähtiin kurkotella.

Ja koulun on pilannut:

Näitä samanmielisiä "professoreita" on näimmä maa pullollaan kun on kuri lasten kengissä ja tulokset sen mukaan

Ongelma on myös siinä, että jos joustetaan tuumakin, niin on väistämättä ajettava samantien kahtasataa päin jorpakkoa:

Vika ei ole täysin vanhemmissa, eikä varsinkaan opettajissa, vaan näissä kaiken "ymmärtäjissä". Heidän mielestään mitään ei saa kunnioittaa, kaikki saa pölistä, ja kaikesta saa valittaa, varsinkin opettajista. Heidän metodinsa on kuin heittäisi bensaa liekkeihin sammuttaakseen tulipalon. Ja kun metodi ei toiminutkaan, vika on aina jossakin muualla, varsinkin siinä joka kehtasi kieltää heittämästä bensaa liekkeihin. 
"Osallistuva ja turvalinen pedagogiikka", siinäpä lause, joka jo kylvää tuhon siemenet.

Ne, jotka asioista tietävät ja nyt maatamme pystyssä pitelevät, ovat itse istuneet kouluissa nöyrinä ja kuuliaisina ruisleivän ja halonhakkuun voimin:

Malliesimerkki siitä miten väärin asiat halutaan tahallaan käsittää ..Ruotsin pisa tulosta painaa maahanmuutto ,kuten Suomenkin .Huonosti keskittyviä lapsia on toki myös omasta takaa riittävästi ,jokupäivä sitten julkaistiin lukuja, kuinka paljon nuoriso kärsii erilaisista mielenterveysongelmista määrä oli aika korkea ... Pullamössö sukupolven vanhemmat eivät enää osaa kasvattaa lapsia ,kuten ei pullamössö-opettajat opettaa kun minkäänlaista auktoriteettiä ei ole ,aasia ja vaikkapa venäjä tuottavat suorastaan neroja ,mutta kannattaa verrata käytöstä ja vanhempien kunnioitusta muutenkin näissä kulttuureissa.


Ja kuten kaikki ongelmat Suomessa, palautuu tämäkin ongelma mihinkäs muuhun kuin:
Ongelma on kuri, sanoi Lonka mitä tahansa. Se on ongelma lukemattomissa asioissa yhteiskunnassa. Kuria ei vaan saa pitää, koska kaikki kurinpidolliset rangaistukset on kielletty, niin kouluissa, kotodeissa, lastenkodeissa, vankiloissa - kaikkialla. Opetellaan vaan elämään kurittomassa, holtittomassa yhteiskunnassa, kunnes ulkopuolinen (länsimaiden ulkopuolinen) voima ajaa meidät alas tai kuriin.

Onneksi on itänaapuri.Sitaattien lähde:Lue myös:


1 kommentti:

  1. Juuri näin!

    Koska rakastan Peter Elbow'n esseetä Ranking, Evaluating and Liking niin paljon, että menisin sen kanssa naimisiin mikäli yhteiskunta vain sen sallisi, niin lainaan siitä täälläkin pätkän (kömpelösti suomentamanani):
    "B. F. Skinner sai pulut pelaamaan pöytätennistä. Miten hän teki sen? Ei ainakaan valittamalla: "Pulujen taso vain laskee. Nykypuluista ei ole mihinkään. Kun minä olin pulu..." Hän laittoi pulut pingispöydän ääreen. Aina, kun pulu käänsi päätään palloa kohti, se sai palkinnon."

    Skinneriä ei kukaan kutsuisi löperöksi haahuilijaksi, mutta hän todisti, että positiivisella vahvistamisella saa oikeasti tuloksia aikaan. Kai se valittaminen ja läksyttäminen vain tuntuu niin hyvältä, että sitä pitää jatkaa silti, vaikkei kurittamisella käytöstä saakaan muutettua.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.